Een eerste huis in een krappe woningmarkt

Geplaatst door

Het is natuurlijk een ambitie die veel mensen hebben wanneer ze gestart zijn met hun carrière. De aanschaf van een eerste huis. Voor veel mensen is dit een eerste stap om te gaan samenwonen en uiteindelijk ook een gezin te stichten. Maar momenteel is het niet altijd even gemakkelijk om een eerste huis aan te schaffen. Er is krapte op de woningmarkt en de prijzen op de huizenmarkt schieten omhoog. Dit kan het moeilijk maken voor mensen die pasgeleden de arbeidsmarkt hebben betreden om een betaalbaar huis te vinden en een hypotheek af te sluiten. Toch is ondanks de krappe woningmarkt nog steeds voordelig om te investeren in een huis. Er wordt namelijk verwacht dat de komende jaren de huizenprijzen alleen maar zullen toenemen. In dit artikel bespreken we hoe je een eerste huis koopt op een krappe woningmarkt.

Financieel voorbereid zijn

Je moet natuurlijk eerst goed financieel voorbereid zijn voordat je een hypotheek aanvraagt. Dit begint eigenlijk al bij je studie. Het is momenteel normaal voor studenten om met een studieschuld van de studie af te komen. Het voordeel is dat momenteel de rente op de studieschuld nul is en je heel lang hebt om het af te betalen. Maar toch ondervinden veel starters dat het moeilijker is om een hypotheek te krijgen wanneer ze een hoge studieschuld hebben. Om deze reden is het toch verstandig om te proberen zonder een studieschuld van je studie af te komen. En als je toch een studieschuld hebt, deze zo snel mogelijk af te betalen. Op deze manier zal het gemakkelijker zijn om een eerste hypotheek af te sluiten. Probeer de eerste jaren van je carrière dus flink te sparen.

Hypotheek regelen

Het voordeel van de krapte op de huizenmarkt is dat er momenteel wel historisch lage rentepercentages zijn. Dit dat je een hypotheek kunt afsluiten tegen lage rentes. Voor de actuele hypotheekrente kun je gaan naar websites zoals hypotheekrente.nl. Je zult natuurlijk naar je eigen financiële situatie moeten kijken wanneer je een hypotheek wilt afsluiten en kijken wat voor budget je hebt. Het is over het algemeen verstandig om eerst goedkeuring te krijgen voor een hypotheek of in ieder geval te weten wat voor hypotheek je kunt krijgen voordat je op zoek gaat naar huizen. Veel jonge starters willen tegenwoordig ook langer in de grote stad blijven wonen waar ze gestudeerd hebben. In dat geval is het een goed idee om ervoor te kiezen om te investeren in een appartement. In de grote steden stijgen de appartement prijzen momenteel ook nog hoger en het is dus een goede investering om winst uit te halen. Over het algemeen is dit een beter idee dan gewoon blijven huren.

Geef een reactie