Metaalbewerking: wat is dat precies?

Iets waar ik al jarenlang gefascineerd mee ben, is metaalbewerking. Het bewerken en assembleren van metaal om er allerlei verschillende dingen mee te maken, van groot tot klein. Metaalbewerking is interessanter voor mij dan, bijvoorbeeld, houtbewerking. Ik denk dat het komt omdat metaal gebruikt kan worden om zóveel dingen te creëren. Het draait hierbij om schepen en bruggen, oftewel grote structuren, maar ook minuscule onderdelen van een motor worden gemaakt door metaalbewerking. Het is iets wat wij dagelijks, misschien wel ieder uur, tegenkomen, maar waar nooit echt over nagedacht wordt. De meeste mensen zullen de kneepjes van metaalbewerking dus ook niet kennen. Daarom heb ik deze blog geschreven.

Metaalbewerking

Voor iedereen die er helemaal niet bekend mee is, metaalbewerking is een techniek waarbij verschillende onderdelen van producten van metaal gemaakt worden. Het draait hierbij eigenlijk niet om één techniek, maar om verschillende manieren om het metaal te kunnen bewerken. De processen gebruikt bij metaalbewerking worden over het algemeen in drie categorieën gestopt: verspanende processen, niet- verspanende processen en verbindingsprocessen. Bij verspanende processen wordt er afval gecreëerd, omdat materiaaldelen van het onderdeel af worden gehaald. Het draait hierbij dan om boren, draaien en zagen, om er een paar te noemen. Niet- verspanende processen geven geen afval, zoals het buigen, gieten of smeden van onderdelen. Verbindingsprocessen draaien om lassen, solderen en plateren.

Wat kan je ermee?

Zoals gezegd, wordt metaalbewering overal gebruikt. Een reden van waarom het zo interessant is! Er komt veel bij kijken om erg veel onderdelen van verschillende dingen te creëren. In voedingssectoren, de agrarische sector en, natuurlijk, de metaalbranche wordt metaalbewerking gebruikt. Ook machinebouw is mogelijk door de technieken die komen kijken bij metaalbewerking.

Welke technieken?

Nu is er best al een keer wat genoemd over ‘technieken’. Wat zijn dit soort technieken? De technieken gebruikt bij metaalbewerking kunnen in vijf categorieën worden gestopt: plaatbewerking, zagen en snijden, verspaning, lassen en solderen en nabewerking. Binnen plaatbewerking vallen het zetten, kanten en buigen van platen. Bij zagen en snijden worden watersnijden, knippen en lasersnijden machines gebruikt. Bij verspaning wordt er gedraaid en gefreesd. Lassen en solderen is wel zelfverklaring en bij nabewerking draait alles om het slijpen en polijsten. Wanneer er iets gemaakt wordt door middel van metaalbewerking, gaat het door de eerder genoemde verschillende technieken heen. De producten die gemaakt worden zijn zowel halffabricaten als volledige producten, meteen inzetbaar.

Hopelijk wordt er door dit blog een beetje meer begrepen wat metaalbewerking inhoudt en waarom het zo interessant is. Een baan binnen het bewerken van metaal zal dan ook nooit saai zijn, wanneer er verschillende dingen op verschillende manier gemaakt worden. Leuk toch!

spot_img