De vlootschouw hanteren om medewerkers te evalueren

Wordt het tijd om “de medewerker van de maand” te benoemen, maar weet je niet wat de beste methode is. De vlootschouw is een van de technieken om de sterren van de organisatie te identificeren en ook de medewerkers die niet uitsteken bij te sturen. Deze methode maakt het mogelijk om rekening te houden met de persoonlijke kijk van de medewerkers op de loopbaan en of ze op de goede plek zitten. Vlootschouw is niet anders dan de beoordeling van de talenten van medewerkers.

Wat is een goede vlootschouw?

Een vlootschouw is een techniek die gebruikt maakt van de dimensies prestatie, potentieel, inzetbaarheid en uitstroomkans. De manager of leidinggevende zal zelf een score geven aan elke dimensie. Voor het geven van een score is het belangrijk dat een gesprek wordt gevoerd met de medewerkers. Vraag de medewerker welke kernwaarden zij naleven en ga ook na of het past bij de kernwaarden van het bedrijf. Stel vragen over de hun persoonlijke ontwikkeling. Er zijn verschillende vragen die gesteld kunnen worden om uiteindelijke een eerlijke score te kunnen geven. Vlootschouw eindigt niet alleen bij het geven van een score. Het begint allemaal na het geven van een score. Wanneer de positie van elke medewerker bekent is, wordt het tijd om het te bespreken met de HR manager of de directe leidinggevende.

Het na traject van een vlootschouw

Een medewerker die dezelfde kernwaarden als die van de organisatie naleeft, zal van zelfsprekend blij zijn met de huidige plek. Enkele belangrijke kernwaarden zijn transparantie, kwaliteit en goede communicatie. Het is van groot belang dat de werknemer dezelfde kernwaarden naleeft als die van de organisatie. Alleen op deze manier is er sprake van een win-winsituatie voor beide partijen. Een tevreden medewerker zal niet vertrekken en ook omgekeerd. Het is ook belangrijk dat een gemotiveerde medewerker doorgroeit en sterker wordt. Duidelijkheid over wie een promotie, extra waardering, bijscholing, horizontale of verticale groei nodig heeft, vloeit allemaal voort uit een vlootschouw.

Als laatst

De werknemerservaring heeft invloed op alles, van werknemersbetrokkenheid en productiviteit tot de klantervaring. Mensen maken nu meer dan ooit hun eigen loopbaanbeslissingen op basis van hun eigen kernwaarden. Levenslang werken is verdwenen, waardoor mensen in een situatie terechtkomen waarin ze bewust nadenken over hun volgende stap. Organisaties hebben er belang bij om de vinger aan de pols te houden als het gaat om de loopbaanreflecties van hun medewerkers, zodat ze het perspectief van het individu kunnen veranderen.

spot_img