Hoe bestrijd je rouwvliegjes?

Hoe herken je rouwvliegjes? En hoe kun je rouwvliegjes bestrijden? Wanneer je last hebt van rouwvliegjes, is het een goed idee om ze biologisch te bestrijden. In dit blog beschrijf ik hoe je rouwvliegjes kunt bestrijden en waarom het belangrijk is om dat biologisch te doen.

Herkennen

Ten eerste is het belangrijk dat je zeker weet dat je te maken hebt met rouwvliegjes. Maar hoe herken je ze? Rouwvliegjes zijn kleine, zwarte mugjes die maar enkele millimeters groot kunnen worden (3 tot 5 millimeter). Ze leven in potgrond en bevinden zich het liefst in een warme, vochtige omgeving. Daar kunnen ze zich namelijk het best voortplanten en uitgroeien tot een plaag. Van de vliegjes heb je meestal niet veel last, maar de larven van de rouwvliegjes eten wortels van planten. Vaak merk je dat je last hebt van rouwvliegjes, als je de planten water geeft. Wanneer je dit doet, zullen de rouwvliegjes opvliegen uit de potgrond. Als er al een plaag is, kun je het al merken omdat ze rondvliegen. De vliegjes leven maar een paar dagen, maar kunnen in die tijd tot wel 200 eitjes leggen. Dit zorgt ervoor dat ze zich het hele jaar kunnen blijven voortplanten in de juiste omgeving. De larveneitjes worden in de potgrond gelegd en richten zich meteen op de plantenwortels, waar ze veel schade aan kunnen richten.

Verschil fruitvliegje en rouwvliegje

Rouwvliegen komen ook veel voor binnenshuis, als er kamerplanten binnen staan. Je kunt deze vlieg daarom weleens verwarren met een fruitvliegje. Het verschil is echter best wel groot. Rouwvliegjes zijn groter, maar slanker gebouwd dan fruitvliegjes en ze zijn zwart van kleur. Fruitvliegjes hebben een lichte kleur en rode ogen. Ook bevinden fruitvliegjes zich vooral rond rottend afval en fruitresten, en rouwvliegen bevinden zich rond kamerplanten en in de potgrond.

Bestrijden

Hoe kun je rouwvliegjes bestrijden? Er zijn heel veel verschillende huis- en keukenmiddeltjes waarmee je de rouwvliegjes kunt bestrijden, maar je kunt het best de larven bestrijden, aangezien die de meeste schade aanrichten. Chemische middelen zijn niet nodig bij het bestrijden van rouwvlieglarven en zijn heel slecht voor het milieu. In plaats daarvan kun je de rouwvliegjes ook biologisch bestrijden door middel van aaltjes tegen rouwvliegjes te gebruiken. Deze levende aaltjes dringen de larven binnen en vergiftigen ze bacterieel, waardoor de larven sterven. In de meeste gevallen heb je na één week al geen last meer van de rouwvliegjes. Behandel alle planten in de ruimte met de aaltjes, zodat ze niet ergens anders weer kunnen ontstaan.

spot_img