Een paar stappen naar je motorrijbewijs

Voor velen een droom: het rijden op een motor. Maar in werkelijkheid is dit niet eens zo lastig te bereiken. Er zijn een aantal stappen die je brengen naar je motorrijbewijs, waarna je een motor kan aanschaffen. We hebben in deze blog een aantal stappen kort uiteengezet. 

Het behalen van je motorrijbewijs

Voordat je überhaupt op de motor kan stappen, heb je al wel het een en het ander nodig. Wanneer je al in het bezit bent van een autorijbewijs, heb je in principe al voldoende theoretische kennis voor het behalen van je motorrijbewijs. Het zal je in ieder geval helpen de motor theorie sneller onder te knie te hebben. Het wordt dan ook veelal aangeraden om eerst je autorijbewijs te halen. Heb je deze niet, dan zul je eerst een theorie examen moeten afleggen bij CBR. 

Je motorrijbewijs halen bestaat uit een aantal stappen. Afhankelijk van het rijbewijs dat je graag wilt behalen, je leeftijd en wat je dus al hebt aan rijbewijzen, kan er bepaald worden wat je exact dient te doen. 

Het Nederlandse motorrijbewijs is er in drie categorieën en deze worden ingedeeld aan de hand van het vermogen en de zwaarte van de motor die je wilt rijden. Zo heb je de volgende drie rijbewijzen: Categorie A1, deze is voor een lichte motor met een vermogen van maximaal 11kw. Vervolgens heb je categorie A2, geschikt voor een middelzware motor met een maximaal vermogen van 35kw. Tenslotte heb je het categorie A rijbewijs. Deze is goed voor een zware motor met onbeperkt vermogen. In de meeste gevallen is een A1 of A2 rijbewijs het meest geschikt. Vervolgens doorloop je twee onderdelen: Examenvoortuigbeheering (AVB) en Examen verkeersdeelneming (AVD). Dit zijn de lessen waarbij je leer om te gaan met de motor en de praktijk op de weg. 

Natuurlijk: een motor

Wanneer je dan eindelijk je motorrijbewijs hebt gehaald, ben je er nog niet helemaal. Tenzij je al een motor hebt om op te rijden zul je natuurlijk op zoek moeten naar een nieuwe motor. De prijzen voor een motor variëren enorm. Er is wat te zeggen voor een nieuw model maar een tweedehands motor kan natuurlijk net zo goed zijn. De ervaring leert dat het soms beter is om een wat grotere investering te doen in je motor. Dit omdat je anders misschien het risico loopt toch meer kosten kwijt te zijn aan reparaties van een ouder model met mankementen. 

Verzekeringen en bijkomende kosten

Bij de aanschaf van een motor zal je ook de nodige motorverzekering moeten afsluiten. Dit is wettelijk verplicht. Er zijn allerlei motorverzekeringen beschikbaar. De kosten zijn afhankelijk van je woonplaats, de soort motor, de dekking en andere factoren. Er zijn gelukkig heel wat online organisaties die voor jou een duidelijk vergelijking kunnen maken voor de juiste verzekering. Kijk bijvoorbeeld eens bij Combimotors motorverzekering berekenen. Dit scheelt uiteindelijk enorm veel uitzoekwerk. 

Tenslotte zijn er een aantal belastingen die je zal moeten betalen bij het bezit van een motor, check dit altijd goed zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hopelijk was deze blog informatief en ga jij zo goed aan de slag met het toewerken naar je motor!

spot_img