Een bhv opleiding, geschikt voor iedereen

Stel er breekt brand uit bij jouw op kantoor, wat doe je dan? Of valt iemand op de werkplaats, hoe verzorg je de wond dan het beste? Waarschijnlijk doe je op dat moment wat jouw het beste lijkt. Je rent bij de brand naar buiten of je zorgt ervoor dat de wond schoon wordt gemaakt en daarna wordt afgedekt. In eerste instantie redelijke goede impulsen maar is dat ook echte het beste wat je kunt doen in dit soort situaties? Niet altijd! Wat je wel het beste kunt doen leer je bij een bhv opleiding.

Wat is een bhv opleiding?

Bhv staat ook wel voor bedrijfshulpverlening. Dit betekent dat jij binnen een bedrijf hulp kan en mag verlenen. In Nederland zijn er jaarlijks zo’n 6.000 slachtoffers van bedrijfsongevallen. Mocht er ooit een bedrijfsongeval bij jouw in het bedrijf gebeuren dan is het wel fijn dat je weet hoe je moet handelen. Dit leer je onder andere bij een bhv opleiding. Je begint vaak namelijk met handelen nog voordat de hulpdiensten ter plekke zijn en dan is het in zo’n geval wel handig als je weet wat je moet doen. Dit kan zijn met brand, open wonden of een hartstilstand.

Wat is een bhv cursus?

Een bhv cursus is een verkort leerprogramma op de bhv opleiding en is vaak een één- of tweedaags traject. Tijdens een bhv cursus leer je onder andere alles over spoedeisende en niet-spoedeisende hulp. Dit wil zeggen wanneer moet je nu wel snel de alarmdiensten alarmeren  en wanneer niet? Daarnaast leer je ook alles over reanimatie & AED. Je leert alles over verbandmiddelen en hoe deze te gebruiken. Je leert alles over slagaderlijke bloedingen en hoe te handelen bij brandwonden, botbreuken en elektriciteitsongevallen. Maar ook leer je alles over verschillende grepen, de stabiele zijligging en over hoe je het beste kunt communiceren bij dit soort situaties. Kortom, je leert alles wat je moet weten mocht er een bedrijfsongeval bij jouw op het bedrijf plaatsvinden.

Zelf betalen of vanuit het bedrijf geregeld?

Steeds meer en meer bedrijven bieden bhv cursussen aan, aan hun werknemers. Er moet minimaal altijd een werknemer op kantoor zijn die een bhv cursus heeft voltooid. De bhv cursussen die door een bedrijf worden aangeboden zijn over het algemeen vaak gratis. Biedt je bedrijf dit niet aan en wil je toch graag een bhv opleiding doen? Een ééndaagse opleiding kost ongeveer rond de 200 euro en de tweedaagse opleiding rond de 300 euro, wat dus nog redelijk te overzien is.

spot_img