De nieuwste technologieën in het onderwijs

Vroeger was het allemaal erg simpel op school. Een krijtbord en een krijtje voor de docent. Een pen en een schrift voor de leerling en de les kon beginnen. Tegenwoordig is dat wel een ander verhaal. Bijna alles gaat nu digitaal en sommige leerlingen weten niet eens wat een schrift is. Dit kost niet alleen veel meer geld voor het onderwijs maar de vraag is ook of dit allemaal wel zo goed is voor de ontwikkeling van de kinderen.

Negatieve verhalen over de digitale wereld

Veel mensen stellen de nieuwe digitale veranderingen in twijfel. Veel examens zijn tegenwoordig allemaal digitaal. Op een laptop of op alleen een beeldscherm met touch screen. 5 op de 10 leerlingen kunnen beter leren en lezen vanuit een boek of papier dan vanaf een beeldscherm. Daarnaast is er ook nog bewezen dat het licht van een beeldscherm erg slecht is voor de ogen van kinderen en tieners. Omdat ze in deze leeftijd nog vol in de ontwikkeling zitten is het slecht als er dan heel veel blauwlicht in de ogen komt. Voor een volwassen iemand is het al slecht als er teveel blauw licht van een beeldscherm in de ogen komt laat staan van een kind. Veel ouders maken zich daarom zorgen of dit geen blijvende schade kan hebben voor hun kind. Als je namelijk teveel blauwlicht in je ogen krijgt kan dit leiden tot slechte ogen en op langere termijn zelfs tot blindheid.

Mogelijke oplossingen

Omdat de digitale technologie zoveel nadelen heeft moeten er toch ook wel wat oplossingen worden bedacht. Omdat het aardig duur is om als school voor iedereen een laptop te kopen moeten we daar een oplossing voor vinden. Ze kunnen bijvoorbeeld een whiteboard gebruiken i.p.v. een ouderwets krijtbord. Dit is toch wat hipper dan vroeger en een stuk goedkoper. Van het geld dat ze dan uitsparen kunnen ze bijvoorbeeld een leuk klassenuitje doen. Omdat veel kinderen zich minder goed kunnen concentreren via een beeldscherm vind ik dat daar ook iets aan veranderd moet worden. De kinderen moeten voor een examen of toets kunnen kiezen wat ze willen. Willen ze het op een computer of laptop maken of gewoon met pen en papier. Door deze keuze te laten maken kan iedereen optimaal de toets of het examen maken. Zo wordt er ook voorkomen dat de kinderen teveel blauw licht in hun ogen krijgen. Voor de docenten zal het ook beter zijn om gewoon met een whiteboard te werken omdat ze vaak technische problemen hebben met een digitaal bord of computer.

spot_img