Het onderhouden van een parketvloer

Er gaat niets boven een mooie houten vloer. Het brengt leven in je huis en buiten dat is het gewoon erg mooi. Maar hoe blijft je parketvloer zo mooi als je er dagelijks op heen en weer loopt. Hier een aantal tips hoe je je vloer zo goed mogelijk onderhoudt en reinigt wanneer dit nodig is.

Waar kan de vloer allemaal tegen?

Allereerst is het wel belangrijk om te weten waar je vloer allemaal tegen kan. En nog belangijker: waar kan je vloer absoluut niet tegen? Bij het kopen van een parketvloer wordt je vloer geolied met een olie De olie dringt in de poriën van het eiken en beschermt het tegen vuil en vocht. Daarbuiten zorgt de olie ervoor dat de parketvloer zijn natuurlijke eiken uitstraling blijft behouden. Als deze uitstraling minder wordt en zijn kleur begint te verliezen, kan er ook nog een olie worden ingezet met een kleurpigment.

Hoe reinig je je vloer?

Zoals dat met elke vloer ooit een keer moet gebeuren: een flinke schoonmaak. Dit geldt natuurlijk ook bij een houten vloer. Het is belangrijk om niet te veel water te gebruiken bij het schoonmaken van een houten vloer. Wat absoluut niet mag gebeuren is plasvorming. Gebruik niet meer als een dopje natuurlijke zeep en maak je dweil licht vochtig.

Het is belangrijk om natuurzeep te gebruiken omdat dit ter bescherming is van het water voor de vloer. Het water verdampt waardoor de zeep achterblijf om het verdere werk te doen bij het reinigen van de vloer. Het dweilen van je parketvloer is 2x per maand meer dan genoeg.

Overige tip

Wat handig is om te weten is dat zand een van de grootste boosdoener is voor een geoliede parketvloer. De korrels schuren in de beschermende zeep laag en zorgen ervoor dat je vloer sneller beschadigd wordt. Door zand kunnen er zelfs heftige krassen ontstaan. Hoe minder zand er op de vloer terecht komt, hoe minder onderhoud je parketvloer ook nodig heeft. Zo kan je er dus altijd voor kiezen om een kleed aan te schaffen, waardoor de parketvloer iets minder blootgesteld wordt.

Oke, een parketvloer heeft nou eenmaal onderhoud nodig. Toch willen we er nog even bij vermelden dat dit niet de reden moet zijn om geen parketvloer aan te schaffen. Nogmaals: een houten vloer is ontzettend mooi en heeft een huiselijke uitstraling. Het onderhouden van je vloer went nou eenmaal en je zult zien dat het nooit een miskoop zal zijn.

spot_img