In welk seizoen drink je welke wijn?

Er zijn genoeg wijnen die je het hele jaar door wel kan drinken. Al helemaal omdat het natuurlijk altijd een kwestie van smaak blijft. De een houdt alleen van zware wijnen in de winter en een ander kan een dergelijke wijn ook prima in de volle zomerse zon drinken.

Lente

Wanneer koning winter verdwijnt en de lentezon gaat stralen, is het voor de meeste mensen de tijd om de rode wijn meer links te laten liggen en beetje bij beetje meer wit in huis te halen. Witte wijnen die een mooie overgang vormen van rood naar fris zomers wit, zijn rijke Grüner Veltliners, wat kruidige Italiaanse Verdicchio’s en Chardonnays met een lichte houtrijping. Maar de lente is ook de tijd van het aspergeseizoen. Groene asperges passen perfect bij wijnen, zoals Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner en Verdicchio. Witte asperges zijn wat voller en zachter van smaak en passen daardoor beter bij een Pinot Blanc (Weissburgunder in het Duits) en Riesling. De lente is ook de periode dat de nieuwe jaargangen van rosé weer op de markt verschijnen. Al wachten de meeste mensen daar nog even mee totdat het echt wat warmer wordt. Provence rosé is enorm populair en heeft ook die prachtige lichtroze kleur die men graag in het glas ziet.

Zomer

Hartje zomer betekent warme temperaturen en de behoefte aan frisheid. Sauvignon Blanc met zijn levendige zuren en frisse karakter is een echte zomerwijn. Daarnaast zijn Pinot Grigio, rosé en Albariño ook graag geziene gasten onder de zomerse zon. Het blijft echter wel verstandig om er altijd nog een glas water naast te zetten, want je droogt zo uit. Als de zon al onder gaat kan het ook heerlijk zijn om een licht gekoeld glas rood in te schenken. Ga voor een licht gekoelde Pinot Noir of Gamay en geniet van de zomeravond. Dit zijn ook wijnen die goed bij de barbecue passen. Ligt er veel vlees op de barbecue met krachtige, kruidige marinades? Ga dan ook voor een krachtige en kruidige wijn, zoals een wijn uit de Rhône.

Herfst en winter

In de herfst verschuiven we weer langzaam richting rood, al blijven we vasthouden aan die nazomer. Frist wit maakt langzaam weer plaats voor iets meer rijkdom. De smaken en geuren worden wat uitbundiger. In de winter is het dan verwarmend rood, zoals een Rioja, Ribera del Duero, Bordeaux of Barolo. Rode wijnen uit de Rhône passen door het kruidige karakter ook uitstekend bij stoofvlees wat veel mensen graag in de winter op tafel toveren. Maar zoals gezegd, het blijft een kwestie van smaak. Blijf die smaak ook ontwikkelen en blijf nieuwe wijnen ontdekken. In een wijn webshop, zoals de Wijnbeurs, zijn vaak wijnpakketten te vinden die gebaseerd zijn op seizoenen, bepaalde druivenrassen of juist bepaalde landen. Altijd leuk om zo’n pakket in huis te halen en de verschillende smaken te ontdekken.

spot_img