Ik ga op reis en neem mee: een klamboe

Steeds meer mensen, en vooral jonge mensen, gaan op reis naar een ver land. In deze verre landen zijn natuurlijk veel gevaren, maar een waar veel niet aan denken zijn muggen en andere insecten. Muggen zijn grote overdragers van ziektes, en daarnaast gewoon erg vervelend. Ook hebben ze in tropische landen duizenden insecten waar wij niks van af weten. Dan is een klamboe uitermate handig om niet lastig gevallen te worden door al die insecten. Tegelijkertijd voorkomt een klamboe mogelijke infecties en ziektes die door muggen overgedragen worden. Dit maakt de klamboe de ultieme reispartner. Toen mijn dochter naar Indonesië op reis ging moest ze dan ook een klamboe van mij meenemen. Dit heeft me geïnspireerd om deze blog te wijden aan deze ultieme reispartner. Eerst vertel ik jullie meer over de functie van de klamboe en hoe hij werkt. Dan zal ik jullie informeren over alle verschillende soorten die er verkrijgbaar zijn!

Wat doet een klamboe nou precies?

Een klamboe is in de basis een heel groot gaasnet die je over je bed spant. Hij sluit je bed helemaal af van de buitenlucht. Op deze manier kan een klamboe erg veel beesten buitensluiten. Dit is ideaal, want zo kun je in je slaap niet geprikt of gebeten worden. Helemaal in warme klimaten is zoiets echt ideaal, want insecten houden nou eenmaal van mensenbloed en in warme klimaten zijn er heel veel insecten.

Hoe kan zo’n netje nou zoveel dieren tegenhouden?

Je moet natuurlijk nog wel kunnen ademen door zo’n gaasnet. Maar aan de andere kant wil je niet dat er insecten, hoe klein dan ook doorheen kunnen. Daarom zijn de gaatjes in het net minuscuul klein. Zo kun je wel ademen, maar kan een mug niet bij jouw arm of been komen!

Welke soorten zijn er allemaal?

Er zijn veel verschillende klamboes, zoals reisklamboes, gespannen klamboes of geïmpregneerde klamboes. De reisklamboes zijn klein en compact en makkelijk mee te nemen voor in je backpack. De gespannen klamboes komen met een frame die je om je bed kan opstellen. Dit slaapt wel lekkerder, omdat je niet verwikkeld kan raken. Wel zijn deze minder handig voor op reis, want je moet dan ook een stellage meenemen. Tot slot zijn de geïmpregneerde klamboes ingesmeerd met een muggenwerend middel. Bij een gewone klamboe kunnen muggen wel op het net gaan zitten, en als je dan in je slaap het net aanraakt toch nog prikken. Met geïmpregneerde klamboes blijven de muggen ver uit de buurt van jou en je bed! De geïmpregneerde reisklamboe is de perfecte klamboe voor op reis!

spot_img