Kunst heeft een podium nodig

Kunst is een essentieel element in deze wereld die tegenwoordig enkel lijkt te drijven op technologie en rationaliteit. Maar omdat kunst zo breed is zou het zeker ruimte moeten krijgen om meer ontwikkeld te worden. Veel mensen vergeten dat kunstdisciplines zoals schrijven en literatuur ook verwerkt zitten in bioscoopfilms en televisieseries. Toch is het moeilijk, zeker voor beginnende kunstenaars, om een podium te vinden. Dit geldt al helemaal als jouw kunst niet heel commercieel is. In deze blog geef ik kunstenaars de tips om een eigen podium te creëren. Om te oefenen, te performen en om hun kunst naar buiten te brengen.

Licht en geluid huren

Less is more. Een gedicht moet op zichzelf sterk genoeg zijn en zonder allerlei poespas goed over komen. Sommige optredens worden echter juist versterkt door bepaald licht of goede muziek. Als je kiest voor licht en geluid verhuur, weet je zeker dat je kwalitatief goede spullen hebt waar je op kan vertrouwen tijden jouw performance. Past rood licht bij jouw performance of heb je treurige muziek nodig om de toon van jouw optreden te versterken? Misschien wil je wel een lichtchoreografie of hoort licht en geluid bij jouw kunst en is het een samenwerking van verschillende kunstdisciplines.

Podium huren

Soms word je als artiest gevraagd voor een optreden. Vaak is er dan een podium beschikbaar. Als je zelf een evenement organiseert, zul je daar immers ook zelf voor moeten zorgen. Je kan ervoor kiezen om een podiumdeel te huren of een complete set. Je zou natuurlijk ook zelf aan de slag kunnen met hout, een hamer en spijkers maar als beginnend artiest ben je misschien nog wat onwennig op een podium en dan is het fijn om te weten dat je stevig staat en dat je je niet druk hoeft te maken om instortingsgevaar.

Beeld huren

Het huren van beeld is een hele specifieke keuze. Zelf heb ik nog maar één keer opgetreden met behulp van beeld. Dit was toentertijd deel van de opdracht die ik gekregen had en ik heb het minimaal gebruikt. Zoals ik al zei: Less is more. Ik kreeg toen hele goede reacties. Mijn performance had ik dan ook zo in elkaar gezet dat de tekst die ik gebruikte en het minimale beeld elkaar enorm versterkte en niet afleidde. Als beeld een belangrijk onderdeel van jouw performance is, is het belangrijk dat je beeld huurt van goede kwaliteit. Zorg dat je schermen hebt waarop jouw beelden scherp worden neergezet.

spot_img