Leasen of kopen: wat je de beste optie voor jou?

Heb je een nieuwe auto nodig en weet je niet goed of je deze het beste kunt kopen of leasen? Lees dan snel verder, want in dit blog staat precies uitgelegd wat van beide opties de voor- en nadelen zijn. Dit betreft voornamelijk financiële aspecten, want of het aantrekkelijker is om te kopen of leasen hangt natuurlijk vooral af van het financiële plaatje.

Een auto kopen: Wat kost dat?

Bij het kopen van een auto denk je natuurlijk direct aan de aanschafprijs, logisch. Echter, je hebt altijd te maken met afschrijving. Die nieuwe auto is na een tijdje namelijk niet meer zoveel waard. Zeker als je een nieuwe auto koopt is deze een jaar later (en zelfs de dag na aanschaf!) al minder waard. Hoe nieuwer de auto, hoe sneller hij afschrijft. Het is dus niet zo dat je (zoals bij een huis) investeert in iets dat je later weer voor dezelfde prijs kunt verkopen. Dat is de reden dat leasen steeds populairder wordt. Bovendien moet je als je een eigen auto hebt een verzekering afsluiten en wegenbelasting betalen. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor, en deze kosten komen elke maand terug. Gaat de auto kapot? Dan moet je ook zelf de reparatie of pechhulp betalen.

Een auto leasen: Wat kost dat?

Als je een auto leaset betaal je elke maand een soort huurt om de auto te mogen gebruiken. Dit bedrag lijkt in eerste instantie aan de hoge kant, maar er zitten ontzettend veel zaken bij inbegrepen. De verplichte verzekeringen bijvoorbeeld, zoals de WA-verzekering of de All-risk verzekering. Daarna zit tevens de motorrijtuigenbelasting en pechhulp doorgaans inbegrepen bij het leasen. Alle kosten die je zelf los zou moeten betalen als je een auto koopt zitten dus in je leasecontract, zodat je nergens meer naar om hoeft te kijken. De uiteindelijke prijs die je voor een leaseauto betaalt hangt uiteraard af van het model dat je kiest, net als bij de aanschaf van een nieuwe auto.

De voordelen van een auto leasen

De reden dat steeds meer mensen kiezen voor leasen in plaats van kopen is niet alleen het feit dat de kosten zo overzichtelijk zijn. Het is namelijk ook heel erg praktisch en bovendien flexibel. Loopt je leasecontract af? Dan kun je de auto gewoon terugbrengen en heb je niet de rompslomp van de verkoop ervan. Kies daarna een nieuw model of verleng je contract. Heb je pech of moeten je banden verwisseld worden? Ook dat is allemaal gratis als je leaset. Begrijpelijk dus, dat leasen steeds populairder wordt!

spot_img