Leuke lampen in de badkamer

Droombadkamer

Als je je droombadkamer aanlegt, de tegels hebt uitgezocht, het sanitair, het badkamermeubel en de kranen, dan is het tijd om stil te staan bij de verlichting. Hoe zorg je ervoor dat je badkamer de sfeer krijgt die je voor ogen hebt. Je brengt al gauw heel wat uurtjes van je leven door in die ruimte en je wilt er even kunnen ontspannen. Een centraal lichtpunt in de vorm van een plafondlamp is doorgaans niet echt prettig. Het is fijn om boven je douche, rondom de wastafels en zeker boven je bad aparte verlichting te hebben die zorgt voor goed zicht en tegelijkertijd een goede sfeer. Je zou kunnen denken aan Inbouwspots.

Deze worden, zoals de naam al doet vermoeden, ingebouwd in de wand of het plafond. Het grootste voordeel van badkamer inbouwspots is dat ze naadloos te integreren zijn in het interieur en dat er geen schoongehouden hoeven. Een minpuntje is dat er voldoende vrije ruimte moet zijn onder het plafond of achter de muren. Je moet al snel rekening houden met het laten zakken van je plafond met zo’n 15 centimeter, wanneer je inbouwspots wil plaatsen in een bestaande ruimte. Bij nieuwbouwwoningen worden inbouwspots vaak rechtstreeks geboord in de betonnen gewelven. Zo gaat er geen ruimte verloren en kan er meteen geplakt worden.

HItte

Omdat de hitte hier moeilijk weg kan, zullen er wel LED-spots en transformators gebruikt moeten worden. Heb je een nieuwbouwwoning gekocht en ben je bezig met de samenstelling van je badkamer dan is het dus zaak hier op tijd over na te denken en te overleggen met de aannemer. Vanzelfsprekend zijn inbouwspots badkamer verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en formaten.

Om meer sfeer te brengen wordt spotverlichting ook vaak toegepast in verschillende groepjes. De spots worden dan dichter bij elkaar geplaatst waardoor er verschillende lichtvlakken ontstaan in het interieur. Vanzelfsprekend houd je in zo’n geval ook rekening met de gebruiksplekken als wastafel, bad, wc en douche.  De verlichting gelijkmatig verdelen over de volledige ruimte komt aak niet zo mooi uit.

Dimmer

Nu je toch bezig bent denk dan gelijk ook aan een dimmer. Door het plaatsen van een dimmer kan je zorgen voor heel wat extra sfeer. Deze zijn makkelijk toe te voegen aan je bestaande verlichting zonder dat er nieuwe elektriciteitskabels getrokken moeten worden. Het enige waar je op moet letten is dat de spotverlichting dimbaar is. Gewone halogeenspots zijn steeds dimbaar maar bij LED-spots zal je moeten op zoek gaan naar speciale dimbare exemplaren.

Doorgaans staat het vermeld bij de spots, ook kun je voor kantelbaar kiezen, dan kun je iets nog preciezer uitlichten. Wat bij de badkamer ook erg belangrijk is, is veiligheid. Dit is in de badkamer belangrijker dan in alle andere ruimtes in huis, aangezien er in de badkamer het meeste gevaar is dat je lampjes nat worden, kortsluiting ontstaat met brand als gevolg. Led inbouwspots zijn altijd spat waterdicht, wat inhoudt dat spetters en waterdruppels geen gevaar zijn voor deze spots!

spot_img