Meer aandacht voor de voet

Ik weet het nog goed: mijn eerste les lichamelijke opvoeding op de middelbare school. We kregen een introductie les van onze docent en het eerste wat hij ons vertelde was dat we goede kleding nodig hadden voor het sporten. Hij benadrukte hierbij vooral hoe belangrijk het was om goede schoenen te dragen, niet alleen tijdens het sporten maar je hele leven lang.  Je voeten dragen je de hele dag, op hen rust je hele lichaam. Als het daar bij de ondersteuning van de voet al verkeerd gaat, dan zal je hele lichaam daar dus ook last van hebben. Zeker als je voeten wat extra zorg nodig hebben, is het belangrijk dat er goed schoeisel is, bijvoorbeeld als je last hebt van Hallux Valgus. 

Wat is Hallux Valgus

Hallux Valgus is een vergroeiing van de grote teen. De grote teen staat scheef en daardoor is er een grote knobbel die net onder de teen naar buiten staat. De knobbel kan op zichzelf pijn doen maar doet vooral pijn in een te kleine schoen, die langs de zijkant schuurt. Gewone schoenen zijn er immers niet op gemaakt om mensen met alles Hallux Valgus een oplossing te bieden.

Hoe wordt het verholpen?

Hallux Valgus wordt vaak verholpen door een traject te volgen bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Verder is het belangrijk dat je goede schoenen draag, dit verbetert het proces. Door training van de voet spieren en oefeningen die u van uw therapeut krijgt dan kunnen de klachten verminderen. Als de klachten blijven of erger worden, is een ingreep mogelijk. Maar deze ingreep is redelijk zwaar en het herstel is lang. Goede schoenen zou je in beide gevallen nodig hebben.

Waar vind je de juiste schoen?

Dus waar vind je de juiste schoenen? Nou bijvoorbeeld bij Vamos. Daar hebben ze schoenen speciaal voor mensen met Hallux Valgus. Dit zijn brede schoenen Hallux Valgus . Zo is er ruimte voor de knobbel en zal deze geen extra wrijving krijgen door een te kleine schoen. Ook artsen raden speciale schoenen voor mensen met Hallux Valgus aan. Veel mensen denken dat tape misschien kan helpen de teen recht te trekken maar artsen raden dit niet aan omdat het geen blijvende verbetering biedt. Bespreek dit soort dingen altijd met jouw arts, zodat je zeker weet welke aanpak bij jouw past. Inlegzooltjes kunnen namelijk ook verlichting geven. Waar de meeste artsen het wel over eens zijn, is het feit dat goede schoenen de voeten ondersteunen. Of u nu een vergroeiing zoals Hallux Valgus heeft of niet.

spot_img