Plaaginsecten in de tuin bestrijden

Insecten kunnen zowel een positieve als negatieve invloed hebben op de tuin. Wanneer de insecten die schade aanrichten de overhand nemen, dan is het belangrijk dat je ingrijpt. Insecten die erg vervelend kunnen zijn om in de tuin te hebben zijn wolluizen en bloedluizen. In dit artikel wordt er uitgelegd hoe jij ze kan herkennen en wat je kan doen om ze te bestrijden.

 

Hoe zien wolluizen eruit?

 

Wolluizen zijn beestjes van ongeveer 5 mm groot en lijken sterk op een pissenbed. De beestjes dragen een witte laag met zich mee die ook afgeeft aan planten. Als je dus een witte afscheiding ziet op een blad, dan kan dat een teken zijn dat je last hebt van wolluizen.

 

Wat van problemen veroorzaakt de wolluis?

De wolluis veroorzaakt verschillende problemen. Zo beschadigt het beestje zelf de planten door ervan te eten. Daarnaast zorgt de witte laag die ze achterlaten op de planten voor schimmels. Als je veel wolluizen op je planten hebt dan kan je dat herkennen aan gele blaadjes. In dat geval dien je direct te beginnen met de bestrijding.

 

Hoe bestrijd je de wolluis?

De wolluis bestrijden kan door de natuurlijke vijand in te zetten. De natuurlijke vijand van de wolluis is de de roofkever. De roofkever legt de eitjes tussen de wolluizen in. Op het moment dat de eitjes uitkomen beginnen de larven direct de wolluis aan te vallen. Hierdoor neemt de groep wolluizen erg snel af. 

 

Wat is een bloedluis?

Een bloedluis is voornamelijk hinderlijk voor andere beestjes. Zo kunnen kippen, kanaries en duiven erg last hebben van de bloedluis. De beestjes zie je overdag bijna niet, maar in de nacht vallen ze aan. Door in de nacht met een zaklamp het kippenhok in te lopen zie je hoe actief ze zijn. Je ziet ze dan op diverse plekken in het hok zitten. 

 

Hoe bestrijd je de bloedluis?

De bloedluis kan je op verschillende manieren aanvallen. Een methode die erg goed kan helpen is door roofmijten in te zetten. Daarnaast kan je ook gebruik maken van mineraal poeder of zogeheten bloedluisvallen. 

Wanneer je ervoor kiest om roofmijten in te zetten dan is de Hypoaspis een goede optie. Deze mijt gaat op zoek naar de bloedluis en doet er alles aan om ze aan te vallen. 

Mocht je liever niet het ene insect bestrijden met een ander, dan is de bloedluisval de ideale oplossing. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een lokstof. Als de bloedluizen in het doosje zitten zal je ze zelf moeten vernietigen.

 

spot_img