Een duurzamer kantoor? Zo realiseer je dat!

Duurzaamheid is binnen bedrijf een belangrijk thema geworden en naar verwachting blijft dit thema voorlopig ook nog wel even prioriteit. Er moet namelijk iets veranderen in de wereld. We moeten met zijn alle op een meer duurzame manier gaan leven en dat geldt ook voor bedrijven. Duurzaam ondernemen dus. Maar hoe realiseer je, je eigenlijk een duurzamer kantoor bijvoorbeeld. Waar begin je en hoe pak je dat aan? In dit blog een aantal waardevolle tips die jou hopelijk alvast een stuk op weg gaan helpen.

Afval scheiden

Met stipt op nummer één staat uiteraard het afval scheiden. Inmiddels is afval scheiden zelfs verplicht geworden voor bedrijven en zullen we er dus allemaal aan moeten geloven in het bedrijfsleven. Toch blijkt dit in de praktijk soms toch wat makkelijk gezegd dan gedaan. Veel werknemers zien de noodzaak er nog niet zo van in en vinden het teveel gedoe. Daarom is bewustwording creëren en het makkelijk voor ze maken ook zeer belangrijk. Zorg er daarom bijvoorbeeld voor dat er in iedere ruimte minstens één afvalbak staat voor ieder soort afval maar haal de kleine, losse afvalbakjes bij de bureaus wel juist weer weg. Ook de afvalbakken buiten zijn zeer belangrijk. Zorg dat je goede rolcontainers hebt staan en dat deze ook op tijd geleefd worden. Nog geen of niet voldoende rolcontainers? Een rolcontainer huren kan tegenwoordig ook dus mocht je er nog een of meerdere zoeken, kijk dan eens naar die optie. Daarnaast is het ook goed om dit thema maandelijks weer een keertje onder de aandacht te brengen. Door erover te praten en het duidelijk te maken bij je werknemers waarom je het graag wil en wat het nut ervan is, zullen je werknemers er ook heel anders tegen aan kijken.

Grote stroomverbruikers

Een grote kostenpost voor bedrijven? Waarschijnlijk is dat toch wel de energierekening. Bedrijven verbruiken nogal wat stroom aan de verwarming, verlichting, computers en andere apparatuur. Slim omgaan met je stroom is daarom zeker voor bedrijven een belangrijk onderwerp. En vooral HOE ga je nou slimmer om met je stroom. Uiteraard zijn zonnepanelen een uitkomst maar niet ieder bedrijf heeft hier (op dit moment) het budget voor. Daarom kan je het ook in andere hoeken zoeken. Werk bijvoorbeeld met schakelaars en draai de verwarmingen aan het einde van de dacht dicht. Ook computers en andere apparatuur helemaal uitschakelen is stuk voordeliger voor je energierekening dan ze op slaapstand zetten. En zo zijn er nog wel een tal van veranderingen die je kan doorvoeren op het gebied van stroom verbruik.

Slimmer inkopen

Ook slimmer inkopen zorgt ervoor dat je een duurzamer kantoor realiseert. Door slimmer in te kopen kan je bijvoorbeeld flink wat afval uitsparen door zendingen anders te laten inpakken. Ook kan je kiezen voor andere producten en leveranciers zodat ze minder hoeven te reizen. Ook al gebeuren deze processen niet binnen je bedrijf, het heeft wel invloed op wat er binnen jouw kantoor gebeurt.

spot_img