Welke raamdecoratie kies ik?

Bij een nieuw huis hoort nieuwe raamdecoratie. Het kan nogal een verschil maken welke raamdecoratie je kiest en welke invloed dit heeft op de sfeer. Daarom hoef je niet eens te verhuizen om nieuwe raamdecoratie te kopen. Als je je raamdecoratie vervangt, kan het huis waar je nu woont ook een hele nieuwe sfeer krijgen. Welke raamdecoratie er allemaal is, lees je in dit blog.

Gordijnen

Misschien dacht je dat er maar één soort gordijn was. Dan had je het goed mis. Van gordijnen zijn al verschillende soorten maten en kleuren. Klassieke gordijnen zijn grote lappen stof die aan een horizontale rails hangen. Je kunt hiermee de volledige kamer afsluiten van het licht. Het nadeel van deze gordijnen is dat je er niet voor kunt kiezen om een beetje licht naar binnen te laten. Hierdoor zijn ze wel ideaal voor in de slaapkamer. Beter voor in je woonkamer zijn de inbetween gordijnen. Het woord geeft het misschien al aan: deze gordijnen zitten tussen gordijnen en vitrage in. Ze zijn dunner dan gordijnen, maar dikker dan vitrage. Hierdoor zijn ze dik genoeg om inkijk van buiten te voorkomen, maar niet dik genoeg om al het licht buiten te houden.

Om te kunnen spelen met de hoeveelheid licht die binnenvalt in je huis kun je kiezen voor rolgordijnen. Zoals dit woord ook al zegt, je kunt dit gordijn naar eigen wens naar beneden of boven laten rollen. Hierin heb je ook nog verschillen tussen transparante, lichtdoorlatende en verduisterende rolgordijnen.

Jaloezieën

Het zou goed kunnen dat bij het lezen van het woord jaloezieën niet gelijk een belletje gaat rinkelen. Deze vorm van raamdecoratie staat in de volksmond beter bekend onder de term luxaflex. Dit zijn stroken van aluminium, pvc of houten raamdecoratie. De reden waarom mensen voor jaloezieën kiezen, is dat je tot de centimeter nauwkeurig kan bepalen hoeveel licht er binnen mag vallen. Je kunt met twee touwtjes hiermee spelen. Aluminium en pvc luxaflex zijn makkelijk schoon te maken en kunnen goed tegen water. Daarom kan je deze prima gebruiken in je badkamer of keuken. Het nadeel van deze materialen is dat ze er niet zo mooi uitzien. Om die reden zou je houten jaloezieën kunnen kiezen. Deze zijn minder waterbestendig, maar zien er, vooral in een moderne stijl, heel chique uit.

Er zijn veel verschillende raamdecoratie en er is er geen goed of fout. Wel hangt het ervan af hoeveel licht je binnen wilt laten en hoe mooi het eruit moet zien.

spot_img