De grote storm

In mijn dorpje is het bijna altijd rustig. Links en rechts een bergkwam, en voor en achter één weg die ons dorp met het volgende dal verbind. De wijngaarden aan de voet van de berg zaten elk jaar vol met grote ronde druiven. In het dorp stond het gebouw van een familiebedrijf waar wijn werd gemaakt. De smalle straten met bescheiden huisjes kwamen uit op een groot dorpsplein in het midden uit. Hier zaten een aantal kleine restaurants. Aan de rand van het dorp, maar nog niet aan de voet van de berg, lagen grote velden met allerlei soorten gewassen. Ook was er plek voor de koeien om te grazen en voor de varkens om in de modder te spelen. Het was hier gemoedelijk. De dorpsbewoners waren rustig en het weer leek nooit zonder zonnestralen. Hier kwam snel verandering in.

De storm

Het weerbericht op de radio deed het hele dorp naar adem snakken. Er zou een hele grote storm op komst zijn. Zo’n grote storm had niemand in het dorp ooit gezien. Het zou gaan regenen en hard ook. Het was tijd om voorbereidingen te treffen. Het dorp had gelukkig deels maatregelen genomen voor dit soort situaties. Het kon voorkomen dat bij snel smeltend ijs op de top van de berg het dorp in kwam. Ook lag het dorp in een dal dat dus voor kon lopen met water. Elk huis had klemmen waar schotten in geplaatst konden worden. Ook werd de enige toegangsweg met zandzakken afgezet. Alle putten gingen open. De regenverwachting werd alleen maar groter. Alle bewoners kregen het advies om hun daken te controleren op lekken en op de zolder te gaan zitten. De dag voor de storm kwam. De supermarkt had ervoor gezorgd dat al het eten gelijk was verdeeld over de bewoners. Iedereen was klaar voor de storm. Althans, dat dachten we.

De gewassen

De mensen die in het dorpshuis sliepen werden wakker gemaakt door openslaande deuren. De dochter van de boer kwam om hulp vragen. Alle gewassen zouden worden verwoest door de storm. De bewoners twijfelde geen moment en grepen naar alle landbouwmachines die in het dorp beschikbaar waren. De eerste regendruppels kwam al en de wolken trokken samen boven het dorp. In een mum van tijd waren de meeste gewassen van de velden gehaald. Iedereen nam zo veel mogelijk mee naar de zolder. Hier kon het wel enige tijd veilig liggen drogen. De boer en het wijn familiebedrijf waren heel dankbaar voor het snelle reageren van de bewoners.

spot_img