Vegan kleding, is dat echt een ding?

Ik was gewoon benieuwd. Hoe is het nu om écht vegan te gaan leven? Het lijkt mij nog niet meevallen. Nu hou ik enorm van een stukje vlees of vis bij mijn aardappelen en groenten, maar daar zijn natuurlijk voldoende alternatieven voor. Maar denk eens aan een koekje bij de koffie (zonder melk). In zo'n koekje worden eieren én melk gebruikt om het tot een lekker koekje te kunnen maken. Je moet dan al naar een vegan-bakkerij om koekjes zonder deze ingrediënten te kunnen aanschaffen. Of natuurlijk álle verpakkingen lezen en doorspitten. Dat valt niet mee. Maar goed, daar vind je op een geven moment je weg wel in, denk ik.

Eten en drinken is lastig als je echt vegan wilt leven

Want wist je dat zelfs in sommige frisdranken dierlijke producten gebruikt worden? En de mayonaise bij je patatje kun je ook wel vergeten: eieren. Maar het is een kwestie van doorzetten. Zelf recepten ontwikkelen en je aanmelden op de diverse facebookgroepen en fora om zo meer te weten te komen over alles wat wel kan. Je moet je gezondheid natuurlijk ook goed in de gaten houden. Het niet eten van vlees en vette vis kan een ernstig B12 tekort opleveren. Hiervoor zul je regelmatig tabletten moeten innemen of spuiten moeten halen (zijn die eigenlijk vegan?).

Kleding lijkt geen probleem

Tot je bedenkt dat wollen truien gemaakt wordt van bijvoorbeeld schapen- of alpacavachten. Ook zijde is ineens een no-go. Want: geproduceerd door zijderupsen. Een alternatief is dan katoen, maar dan wel weer zonder lederen labels en cupro. Cupro is een soort textiel die wordt gewonnen uit cellulose (een hoofdbestanddeel van cellen van planten). Ook zie je telkens reclame voorbij komen voor kleding gemaakt van bamboe. Dit lijkt natuurlijk een prachtig alternatief voor dierlijke producten, maar hou er rekening mee dat de productie van deze plantaardige textielen zeer belastend kan zijn voor het milieu. Dus daar moet je ook nog naar kijken.

Het verkleinen van je voetafdruk door vegan te worden

Dat zit er voor veel mensen gewoon niet in. Je kunt wel proberen je goed in te lezen voor je producten koopt en ook informatie inwinnen over de diverse productieprocessen. Wanneer je overgaat tot maximaal twee maal per week een stukje vlees bij het avondeten en je de fiets pakt in plaats van de auto win je ook al heel wat.

Na al het onderzoek dat ik heb gedaan, heb ik besloten dat vegan worden niets voor mij is. Maar een plusje voor iedereen die het wel kan!

spot_img