Koffie:gegrift in de herinnering van iedereen

Oké, om dit blok maar eens goed te beginnen: ik lust helemaal geen koffie. Echt niet. Ik heb het geprobeerd ergens in mijn tienerjaren. Mijn ouders vonden dat ik echt aan het drankje moest en dus spraken we af dat ik elke avond een bakje zou nemen. Het werd echt een bezoeking. Om de één of andere reden kan ik de smaak van deze populaire drank gewoon niet verdragen. Na een week hield ik het voor gezien en ging ik weer gewoon aan de thee en de chocomelk. Recent nog overtuigde mijn moeder me ervan dat ik dan toch in ieder geval een latte kon nemen. Want daar zit nauwelijks koffie in. Dus ik, als gehoorzame dochter, aan de latte. Maar na een slok had ik er al meer dan genoeg van. Koffie is niets voor mij. En toch heb ik hele fijne herinneringen aan dit drankje. Net als, denk ik, een groot deel van Nederland.

Koffie: een geur van herinneringen

Ook al vind ik de smaak van koffie vreselijk, de geur van het drankje is een heel ander verhaal. Die geur hoort bij mijn jeugd, bij thuiskomen, bij warmte en gezelligheid. Net zoals die bekende koffiefabrikant in zijn reclames suggereert eigenlijk. De woonkamer van mijn ouderlijk huis was vaak gevuld met de geur van koffie. Het betekende dat ik op de bank naast mijn vader en moeder plofte, met een kop thee uiteraard. En vervolgens kletsten we over de dag of keken we samen naar de televisie.

Magisch

De geur van koffie heeft iets magisch. Het is jammer dus dat ik het zelf nooit zet want in mijn huis ontbreekt die heerlijke geur. Gek dat ik toch zo dol kan zijn op een drankje dat ik helemaal niet lust. Ik denk wel eens dat de koffiegeur een van de bekendste geuren van de wereld moet zijn en dat miljarden mensen hier warme herinneringen aan hebben.

Even een bakkie doen

Koffie heeft zijn sporen nagelaten overal waar je komt. We weten allemaal dat ‘even een bakkie doen’ niet betekent dat ik bij iemand thee ga drinken. Nee, dan hebben we het altijd over koffie. Het is misschien wel de bekendste drank van de wereld. En ik? Ach, ik zal het echt niet meer drinken, die wijze les heb ik wel geleerd. Maar de geur van deze immens populaire drank mag mijn huis ten aller tijden vullen!

spot_img