Personenvervoer totaal anders door Mobility as a Service

In onze manier van denken is afgelopen jaren niet veel veranderd in de wijze hoe we van A naar B gaan. Meestal pakken we de auto en in een aantal gevallen pakken we het openbaar vervoer als er een beetje een goede verbinding is. We worstelen daarom al jarenlang met overvolle wegen met files tot gevolg. Toch is er een oplossing die eraan lijkt te komen waardoor we anders tegen personenvervoer aan gaan kijken. Deze ontwikkeling heeft Mobility as a Service. Feitelijk is het een online platform waarin de verschillende vervoersvormen bij elkaar komen. Zo kun je zien hoe je snel, efficiënt en goedkoop van A naar B komt waarbij de uitkomst weleens anders zou kunnen zijn als dat je gewend bent.

Wat is Mobility as a Service precies?

In de basis is Mobility as a Service een IT oplossing. Deze zorgt ervoor dat je verschillende vervoersvormen bij elkaar laat komen. Zodoende kan iemand met een vervoersbehoefte inzicht krijgen in hoe hij of zij zo efficiënt mogelijk van A naar B kan. De kracht zit dus in het bundelen van de verschillende vervoersvormen. Zo kan het dus zijn dat je advies krijgt om met de bus naar het station te gaan, met de trein naar een bepaalde plek en vervolgens met de OV-fiets het laatste stuk doen. Naast het advies heb je dan ook de mogelijkheid om dit gelijk te regelen. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat wanneer deze dienst er is de auto die je nu gebruikt niet meer nodig is. Zo kan Mobility as a Service voor een revolutionaire verandering zorgen in het personenvervoer. De vraag is wanneer kunnen we er gebruik van maken? Het gekke is namelijk dat de techniek er is. De kans is dus groot dat het er gaat komen de vraag is alleen wanneer.

Wanneer is Mobility as a Service er?

De moelijkheid bij Mobility as a Service is dat je zal moeten samenwerken met meerdere partijen. En waar er meerdere partijen zijn, zijn er ook meerdere belangen en zie die maar eens allemaal op één lijn te krijgen. Er zijn inmiddels gelukkig veel initiatieven om dit voor elkaar te krijgen. Er worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd waar betrokken partijen bij elkaar komen. De kans is dus heel groot dat het er uiteindelijk komt. De vraag is alleen meer wanneer dat zal zijn.

spot_img