Tips om als zzp’er te besparen op energiekosten

Wanneer je als zzp’er vanuit je huis werkt, is het aan te raden om je goed in te lezen over zzp energie. Net als bij andere ondernemers én bij particulieren kun je namelijk op diverse manieren besparen wanneer het om je energiekosten gaat. Het kan in ieder geval nooit kwaad om er even de tijd voor te nemen, zodat ook jij in het nieuwe jaar geld kunt besparen op je energiekosten die je verbruikt voor je bedrijf. In dit artikel geef ik je enkele interessante tips die je gemakkelijk kunt toepassen, waarna je kunt profiteren van aantrekkelijke kortingen op je energierekening. Lees je weer met me mee?

Is een zakelijk energiecontract iets voor jou als zzp’er?

De kans is groot dat je je zakelijke energiekosten van je particuliere energierekening afhaalt wanneer je vanuit huis werkt. Veel ZZP’ers doen het op die manier, omdat het tijd bespaart om een andere zakelijke energieleverancier te vinden. Dat is niet heel gek, maar ik raad het je in ieder geval wel aan om eens te kijken naar de mogelijkheden van een zakelijk energiecontract aan huis. De voorwaarden van dit soort contracten worden namelijk steeds aantrekkelijker voor zzp’ers. Zo heb je vandaag de dag ruim de keuze uit een groot aanbod zakelijke energiecontracten waarbij je kunt genieten van de meest scherpe prijzen. Deze prijzen liggen vaak lager dan die van particuliere energiecontracten. Pak daarom zeker eens je jaarlijkse energieverbruik erbij en begin met vergelijken: op Energie-Zakelijk.nl vind je een handige vergelijkingstool.

Energiekosten aftrekken voor zzp’ers

Daarnaast is het goed om te weten dat je als zzp’er met een ‘gewoon’ energiecontract wellicht enkele energiekosten af kunt trekken bij je belastingaangifte. Dit is het geval wanneer je in je woning bijvoorbeeld over een eigen kantoortje beschikt. Hier gelden echter wel wat regels voor: zo de werkruimte een eigen opgang of ingang hebben (dus in een aparte ruimte te vinden zijn) en moet het een eigen toilet of sanitair hebben. Daarnaast zou de ruimte eventueel kunnen worden verhuurd aan een onbekende. De Belastingdienst let er ook op dat een groot deel van je inkomsten in die werkruimte verdiend moet worden. Hierbij wordt gelet op een eventuele tweede locatie waar je misschien wel eens werkt, zodat die minimale inkomsten iets lager komen te liggen.

Handig: btw-voordeel voor zzp’ers

Naast de energiekosten die je eventueel kan aftrekken bij een eigen werkruimte in je huis mag je btw van de energiekosten die je maakt aftrekken als zzp’er. Het goede nieuws hierbij is dat de voorwaarden die ik hierboven heb beschreven niet gelden voor het aftrekken van deze kosten. Het enige waar je rekening mee moet houden, is het aantal vierkante meter van de ruimte waar je werkt. Op basis daarvan kun je een bedrag dat je mag aftrekken bepalen. Hiervoor is een zogeheten oppervlaktemethode beschikbaar waarmee je dit bedrag kunt berekenen:

  1. Bereken eerst de totale energiekosten van het huis met werkruimte.
  2. Meet het vloeroppervlak werkruimte (VRW) in vierkante meters.
  3. Meet het totale vloeroppervlak woning (VOW) in vierkante meters.
  4. De oppervlaktemethode is: VWR / VOW x de volledige energiekosten, waarna je de kosten weet die je mag aftrekken als zzp’er.

 

 

spot_img