Eigen haard is goud waard

Voor de mensen die mij nu al een tijdje volgen mag het duidelijk zijn dat ik het leuk vind om vaak buiten de deur te zijn. Je leest op deze website blogs over mijn avonturen en reizen over de hele wereld: bijvoorbeeld over wat ik ergens ver weg heb geleerd en wat ik heb gegeten op een plek aan de andere kant van de wereld. Maar zelden hoor je mij over hoe fijn ik het eigenlijk vind om thuis te komen.

En dit is waar ik dit blog aan wijd. Sommigen zullen zich hierin herkennen, anderen weer totaal niet. En dat is helemaal oké. Waar het mij om draait is het overbrengen van een boodschap, die niet iedereen wil horen, maar desalniettemin belangrijk is om te vertellen. Benieuwd? Hier komt ie.

Niets is zo lekker als thuiskomen na een lange reis

We have all been there, and done that. Voor iedereen is ‘lang’ een ander idee. Bij mij wisselt het ook nog wel eens van de setting. Op het moment dat ik in de perfecte omgeving terechtkom die mijn zintuigen prikkelt, overal waar ik ga? Dan zou ik wel maanden weg kunnen blijven. Maar, als ik voor een opdracht naar een land moet waar ik niet zo veel heb met de cultuur en de mensen, dan kan het niet gauw genoeg over zijn.

Nadat ik thuis kom van dit soort reizen, is het echt even lekker om tot mezelf te komen. En waar doe je dat beter dan voor jouw eigen haard? Letterlijk. Een houtkachel hebben heeft zo zijn voordelen. Even jouw gedachten op een rijtje zetten na een lange terugreis, of juist even helemaal nergens aan denken: open haarden zijn overal voor geschikt. Wil je nog een woontip? Neem een open haard!

De olifant in de kamer

Dan de boodschap waar ik het in de introductie over had. Ondanks het feit dat ik het geweldig vind om veel te reizen en dit graag ook zo ver als mogelijk doe, is het niet altijd even goed. Niet voor mijzelf, maar ook voor de wereld die ik afreis niet. De vervuiling die komt kijken bij toerisme (zelfs al doe je het nog zo bewust of duurzaam) zal altijd zijn tol eisen op de omgeving die wordt bezocht. Sorry dat ik er alweer zo enthousiast over ben (hopelijk merk je dat het echt een voordeel is!!), maar wist je dat een gaskachel kopen beter is voor de wereld dan jaarlijks een paar keer op reis gaan?

Dit is dan de boodschap die ik jullie mee wil geven voordat ik dit blog afsluit. Hoe ga jij jouw impact verkleinen?